27 April 2016

23 Haziran İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde Kalma veya Ayrılma Referandumu

  23 Haziran AB Referandumu

 23 Haziran’da belli olacak. İngiliz halkı ya evet diyecek, kalmak isteyecek veya hayır diyecek Avrupa Birliği’nden ayrılacak!

 23 Haziran’da İngiltere’de AB’de kalmak veya ayrılmakla ilgili referandum var. Bence çok az bir farkla İngiltere Avrupa Birliği’nde kalır. Eğer İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkarsa, ekonomisinde  dalgalanma olur. Pound,  Dolar ve Euro karşısında en az 6 ay düşük kalır. Belki bir referandum daha yapılmak zorunda kalabilirler. Zor karar! İngiltere başbakanı Cameron AB’de vatandaşıyla evli AB dışındaki eşin İngiltere’de kalmamasını istemiyor. Bunu net bir şekilde  Avrupa Birliği’ne söyledi. 

 İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkarsa Dünya Ekonomisi’ne ne olur? İşte bu sorunun yanıtı bence göreceli. Bir şey olmaz İngiltere biraz zorlanır ama 2-3 senede  toparlanır diyen de var. Geçenlerde Sayın Obama İngiltere’ye gitti,  Obama’nın dediği gibi İngiltere-Amerika arasındaki S. Ticaret antlaşması 10 senede zor imzalanır eğer İngiltere Avrupa Birliği’nde kalmazsa! Amerika Başkanı kısacası İngiltere’ye kal bu Avrupa Birliği’nde diyor. 

 Biliyor muydunuz, İngiliz vatandaşının ödediği vergiler ve İngiltere'nin diğer gelirlerinden her yıl Avrupa Birliği’ne 19 milyar Sterlin para veriliyor! Çok yüksek! Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne para vermesi gibi. Bu yüksek meblağı biz seve seve yavru vatana veririz ama İngiliz Avrupa Birliği’ne vermek istemiyor. Kendi sömürgeleri dışında bir de Avrupa vatandaşlarının İngiltere’ye gelip kalmasını, özellikle Doğu Avrupa ülke vatandaşlarını ülkesinde görmek istemeyen bir sürü genç ve yaşlı İngiliz vatandaşı var. İngiliz yerel gazetelerinde yazıyor bunlar, yerel gazeteleri okuyun lütfen.


Bir olasılıkla Avrupa İngiltere’ye özel bazı haklar tanıyabilir. 2016’nın başlarında sanırım Pound, TL karşısında 4.95’e kadar çıktı. Şimdi bu referandum dolayısıyla Pound, TL karşısında 4.12’ ye kadar düştü. Esas bu düşüş sadece TL karşısında olmadı. Dolar ve Euro karşısında da çok düştü. Ama 23 Haziran’da İngiltere Avrupa Birliği referandumunda “Evet” derse kesin Pound TL karşısında tekrar -en az 4.50’ye- geri döner diye düşünüyorum. Ne dersiniz? Esas bu Pound’un düşmesi işime geldi:) Bu temmuz ayında öğrencilerimi İngiltere’ye -Brighton’a- 3 haftalığına yaz okuluna götüreceğim. Düşük kurdan rahat rahat Pound alabildim. Referandum işime geldi :))) Alım gücüm arttı:)

No comments: